background img

The New Stuff

Alzheimer tedavisi için yeni umut: REST proteini




Bilim insanları, eksikliği halinde alzheimer'ın geliştiği REST adında bir protein keşfetti. Üretilecek ilaç sayesinde yeniden aktif hale getirilecek olan REST proteiniyle, hastalığın tarihe karışması bekleniyor
ABD'de Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, bebek anne rahmine düştükten sonra oluşmaya başlayan ve beyinde bulunup kodlanan bir protein keşfetti: REST... REST proteini, yaşlılıkta azalıyor ve yok oluyor. Bu protein beyni dış saldırılara, nöronlara ve mikroplara karşı koruyor. Yokluğunda ise alzheimer gelişmeye başlıyor. Proteinin ilacı geliştirildiğinde ise alzheimer'ın önüne geçilmesi bekleniyor.

'ÜMİT VERİCİ' DENİLDİ
Bilim insanlarına göre, REST olarak adlandırılan ve özellikle fetal dönemde aktif olan protein, alzheimer teşhisi konulan insanların beyninde gittikçe azalıyor. Bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırma kapsamında bunama geçmişi olmayan insanlarda ise alzheimer'a yakalananlara kıyasla bu protein miktarı üç kat fazla. Bu bulgu, yıllardır çare aranan alzheimer hastalığı için ümit verici olarak değerlendiriliyor.

DÜNYADA 30 MİLYON HASTA VAR
Harvard'daki profesörlerden Bruce Yankner, araştırmalarıyla REST protein seviyesi yüksek tutulursa insanların alzheimer'a karşı dirençli olabileceklerinin ortaya çıktığını söyledi. İlaçlarla bu proteinin aktif hale getirilebileceğini dile getiren Yankner, "Araştırma sonucu doğruysa, Amerika'da alzheimer teşhisi konulan 5 milyondan fazla kişi için tedavi yönteminde yeni bir dönem açıldı demektir" ifadelerini kullandı. Dünyada 30 milyondan fazla alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Ancak 2030 itibarıyla bu sayının 70 milyonu bulacağı öngörülüyor.

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Nörolog):
AlzheImer hastalığı yaşlanmayla yakından ilgisi olan bir hastalıktır. 50 yaşındaki biriyle 80 yaşındaki birinin alzheimer'a yakalanma riski aynı değildir. Beyinde bazı proteinlerin yakılamaması ve birikmesi unutmaya yol açıyor. Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Alzheimer üzerine böyle çalışmaların yapılması ve iyi sonuçlar vermesi gayet iyi. İşe yarar mı, ilaç olarak üretilip piyasaya sürülür mü, bu ne kadar zaman alır bilemem. Çünkü alzheimer yalnızca protein birikmesine bağlı bir hastalık değil. Tempolu yaşam ve stres gibi bunu tetikleyen birçok faktör var. Yine de bu çalışmanın başarılı olmasını umuyorum.

Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog):
AlzheImer, demansın en çok görülen alt türüdür. Bugün için bu hastalığa sebep olan hadise beyin hücrelerindeki dejenerasyon olarak bilinmektedir. Fakat bu dejenerasyonu hangi etkenlerin başlattığı tam bilinmemektedir. REST proteininin eksikliği alzheimer'a sebep olan etkenlerden biri olabilir ama sadece bu proteini sorumlu tutmak yanlış olur. Genetik etkenler, beslenme alışkanlığı, damar yapısı, stres, geçirilen hastalıklar, hipertansiyon, şeker hastalığı, sistemik hastalıkları alzheimer'a sebep olan etkenler arasında sayabiliriz. Demansın sebebini sadece bir etkene bağlamak yanlış olur ama ilaçlar geliştirebilmek için yapılan bu çalışmalar umut vericidir.

Uzm. Dr. Ayşenur Durna (Nöroloji Uzmanı):
Şimdiye kadar alzheimer dahil tüm demans tiplerinde koruyucu tedaviden çok destekleyici tedaviler uygulanmakta idi. Ancak REST proteininin varlığı, beyin hücrelerini koruyucu ve demans gelişimin önleyici bir tedavi seçeneğinin olabileceğini göstermesi nedeniyle umut verici ve önemli bir gelişmedir.

KAYNAK : SABAH GAZETESİ

0 yorum :

Yorum Gönder

Popular Posts