background img

The New Stuff

Hayvanlar Üzerinde Yapılan Deneyleri Engellemek Elinizde!





















Malesef bazı kozmetik ve temizlik firmaları ürünlerini piyasaya sürmeden önce hayvanlar üzerinde acımasızca
deneyler yapıyorlar.

Yapılan testlerde hayvanlar gözlerine müdahale etmemesi için başları ile gövdeleri arasına platformlar yerleştiriliyor. Hayvanın alt göz kapağı dışarı doğru çekilip sabitlenerek bir yalak oluşturuluyor. Göz farı, çamaşır suyu, rimel, şampuan gibi ürünler. Hayvanın gözüne damlatılıp yada sürülerek, Hayvanlar 3-4 hafta boyunca bu şekilde "Draize" testine tabi tutuluyor. Hatta birkaç ürün aynı anda kullanılarak alerjik oluşumlar, çıban , kanama ve enfeksiyon saptanmaya çalışılıyor. Hayvanlar 3-4 haftalık bu testler sonucunda acı çekerek ölüyorlar.

Kozmetik ve makyaj malzemeleri satın alırken hayvanlar üzerinde deney yapmayan firmaları tercih etmeleri çok önemli.

Satın aldığınız ürün üzerinde "No Tested on Animals" yani hayvanlar üzerinde denenmemiştir yazısına dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca "Mutlu Tavşan" logolu ürünleri tercih etmeniz belkide bir hayvanın acı çekmeden hayatına devam etmesine neden olacaksınız.

Hayvanları Koruma Kanunu 5199

9. Madde şöyle der:

Hayvanlar, bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar.

Tıbbî ve bilimsel deneylerin uygulanması ve deneylerin hayvanları koruyacak şekilde yapılması ve deneylerde kullanılacak hayvanların uygun biçimde bakılması ve barındırılması esastır.

Başkaca bir seçenek olmaması halinde, hayvanlar bilimsel çalışmalarda deney hayvanı olarak kullanılabilir.

Hayvan deneyi yapan kurum ve kuruluşlarda bu deneylerin yapılmasına kendi bünyelerinde kurulmuş ve kurulacak etik kurullar yoluyla izin verilir.

Etik kurulların kuruluşu, çalışma usul ve esasları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile sağlık Bakanlığının ve ilgili kuruluşların görüşleri alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Deney hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, barındırılması, bakılması, deney hayvanı besleyen, tedarik eden ve kullanıcı işletmelerin tescil edilmesi, çalışan personelin nitelikleri, tutulacak kayıtlar, ne tür hayvanların yetiştirileceği ve deney hayvanı besleyen, tedarik eden ve kullanıcı işletmelerin uyacağı esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.


0 yorum :

Yorum Gönder

Popular Posts