background img

The New Stuff

Kent Rehberi : Adana






















Şehir, yeme-içme , kültü-sanat ile ilgili ilk yazımı yaşadığım şehir Adana'ya ayırmak istedim.

Adana sahip olduğu doğal güzellikleri yanında kültür, tarih ve inanç turizmine ev sahipliği yapan çekici ve büyüleyici bir kenttir. Çok sayıda tarihi eser, köprü, cami, kilise, han, hamam, müze, kale, kervansarayın varlığı, tarihi İpek Yolu' nun buradan geçmesi ve Toros Dağları 'nın sağladığı mükemmel doğal güzellikler, bu kenti bir rüya alemine dönüştürmüştür.


GEZİ REHBERİ

Taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde, kent merkezinde, Seyhan ve yüreğir yakalarını birleştiren tarihi bir köprüdür. Adana’nın simgelerinden olup, Roma döneminde inşa edildi. Osmanlı döneminde restore edilmiş olup 2006 yılında tekrar elden geçirilmiştir. 310 metre uzunluk 11.40 metre  genişlik olup sadece yayalara hizmet vermektedir.

Bu köprünün diğer bir ünüde dünyada kullanılan en eski köprüdür.

Sabancı Merkez Camii, Seyhan nehri kıyısında inşaa edilen Ortadoğunun en büyük cami'sidir.  Cami inşaatının yarısı halk bağışları ile diğer yarısı da Sabancı ailesi bağışları ile yapılmıştır. Sabancı merkez camisi olarak 1998 yılında ibadete açılmıştır.

Ziyapaşa Bulvarı, İstanbul'da Nişantaşı ile benzerlikler taşır. Bulvar şehir merkezinde olup, lüks butikleri, restoranları ve kafeleri ile meşhurdur.

Çukurova Üniversitesi, Çok büyük bir kampuse sahiptir. Seyhan Göl kenarında konumlandırılan Balcalı kampüsü muazzamdır. Göl kenarında bulunan kafeleri ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Mestan Hamamı, 1093 hicri (1682) tarihinde ramazanoğulları evladından hacı mahmut ağa tarafından yapılmış tarihi bir hamamdır. Temiz, bakımlı hala Türk hamam kültürüne sadık kalarak hizmet veren ender
hamamlardandır.

Alışveriş AVM: Adana da 3 Adet büyük AVM vardır, Real ve Carrefoursa şehir merkezinin biraz dışında, Optimum Seyhan Nehri Kenarında Hilton Oteli ile paraleldir.

Müze: Şehir merkezinde bulunan ve 1924 yılında hizmete açılan Adana Arkeoloji Müzesi, Kuruköprü'de bulunan Etnografya Müzesi, Seyhan Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Müzesi ve Adana - Ceyhan arasındaki tarihi İpek Yolu üzerindeki Misis Mozaik Müzesi kentin kültürel ve tarihi birikiminin önemli parçalarıdır. Adana’ya geldiğinizde ayrıca Misis ve Karasu Antik Kentleri'ni de görmeniz gerekir.

Spor ve Aktivite: Akdeniz sahili boyunca uzanan Karataş ve Yumurtalık'taki plajlar tatil sevenler için en uygun yerlerdir.

Mevcut göl ve barajlar rafting, balıkçılık (özellikle Seyhan ve Ceyhan) ve sörf yapmaya olanak vermektedir.

Toros Dağları'nın eteklerinde yabani geyik ve keçilerin varlığı kentte avcılığın gelişmesini sağlamıştır. Bu amaca hizmet etmek için buralarda çok sayıda hayvan üretimi tesisi kurulmuştur.


KÜLTÜR REHBERİ

Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, sinemalar ve tiyatrolar otantik kültürün önemli parçalarıdır.

Geleneksel el sanatları, özellikle kırsal bölümlerde oldukça yaygındır. Halı, kilim, kabartma yerel el işlerinin en güzel örneklerindendir. Dokumacılık kentin en yaygın el sanatlarıdır. Zevkli motiflerle dokunmuş Adana'ya özgü halı, kilim ve keçelerden mutlaka satın almalısınız. Eğer genel alışveriş yapmak isterseniz kent merkezinde bulunan alışveriş merkezleri uygun mekanlardır.

YEME İÇME
Birçok farklı etnik kültürü içinde barındıran Adana yemekleri oldukça zengindir. Baharat, et, buğday kent yemek kültürünün başında gelir.

Adana kebabı dünyaya nam salmıştır. Acılı Kebabı denemeden şehrimizden ayrılmayın.

Yüzük çorbası,topalak
Çiğ köfte, içli köfte, hırcıklı köfte,
Komeç lapa, ekşili pancar
Baharatlı ekmek, setikli ekmek, sıkma
Biryan kebabı, cığırtlak kebap, adana kebabı
Muammara, haydari, babagannuş, humus, bartafit
Künefe, bandırma, bici bici, karkus, kaynar,
Şalgam, aşlama

0 yorum :

Yorum Gönder

Popular Posts