background img

The New Stuff

Renklerin Büyülü Dansı...Sedef Sanatı
























Midye ve istiridye gibi bir çok deniz yumuşakçasından elde edilen sedefkarların kullandığı gökkuşağı renklerindeki pırıltılı deniz kabuğu…

Renklerin albenisiyle işlenebilme özelliğiyle ve gökkuşağının tüm renklerini yansıtmasıyla ilgi çeken sedef eski zamanlardan beri çeşitli amaçlarla kullanılmıştır.

Sedefçilik doruk noktasına Osmanlı döneminde ulaşmış ve en  çarpıcı ve özgün eserlerini bu dönemde vermiştir.  Sedef eşyalar yapıldıkları yöreye, yapım tekniğindeki ayrıntıya göre farklılıklar gösterebiliyor. Başlıca Eser-i İstanbul, Şam işi, Viyana işi ve Kudüs işi şeklinde sıralayabiliriz.
Sedefkarlık çizim, ölçü  ve estetik sanatıdır. Sedefkarlar, kuyumculuk ile marangozluk arasında olan bu işde bazen takı yapıyor, bazen bir sarayın kapısını, bazen bir hocanın konuştuğu kürsüyü, bazen de insanların okuduğu Kur’an Rahlesini.

Bu işin inceliği sabır, dikkat, uzun bir mesai den geçiyor. Parmağınıza taktığınız bir yüzüğe sedef kakması yaptırdığınızı düşünelim, bu iş ne kadar küçülürse işin süresi o kadar artıyor.
Sedefçilikte gömme, kaplama ve macunlama olmak üzere üç teknik kullanılmaktadır. Sizde sedefle günlük yaşamda kullandığınız duvar kağıdından değişik formlarda eğlenceli karışımlar yaratarak  onları dekoratif objelere dönüştürebilirsiniz. Ama bunun için öncelikle sabırlı olmanız , ardından bu işe emek vermeniz gerektiğini unutmamanız gerekiyor.
Sedef sanatı malzeme ve teknik açıdan ele alındığında, ana malzeme sedef, bir çeşit istiridyenin kabuğundan elde ediliyor.  Bu gizemli hayvanın kabuğu dikkatle incelediğinde gören herkesi etkileyebilecek niteliktedir.  Çok çeşidi bulunmasına rağmen sedef sanatında belirli niteliklere sahip sedefler kullanılır. Sedefin bir sanat eserinde yada süsleme amaçlı kullanılabilmesi için işlenebilir kalınlıkda olması, gökkuşağının renklerini yansıtabilmesi, renklerin göz zevkine uyması gerekiyor.

Gökkuşağının renklerini yansıtan bu büyülü kabuk, gören herkesi etkileyedursun, sedef şekil veren maharetli ellerin emeği yok sayılmaz. Yüzyıllar öncesinden bu yana varlığı tüm güzelliğiyle sürdüren sedef bundan sonra da gören herkesi büyüleyeceğine emin olabilirsiniz.


0 yorum :

Yorum Gönder

Popular Posts